День ВЕЛОСИПЕДИСТА.

7 цікавих фактів про велосипед

1.Найпопулярніший винахід

У 2005 році англійці провели опитування про найвеличніший винахід людства з 1800 року. І, як ви вже напевно зрозуміли, ним виявився наш улюблений засіб пересування – велосипед. Який обігнав за своєю величністю інтернет, двигун внутрішнього згорання і всі інші винаходи разом взяті.

2.Незручні “гіганти”

З самого початку велосипеди мали велике переднє колесо з педальним приводом і маленьке заднє для підтримки. Їздити на них було досить складно, а падати – небезпечно.

3.Китайці обирають велосипед

В Китаї на один автомобіль припадає 250 велосипедів. Половина всіх поїздок здійснюється саме на них. В містах Данії, Німеччини і Голландії – 30%. Якщо в Пекіні вам потрібно подолати відстань до 6 км, то для цього найраціональніше буде використати саме двоколісний, бо це буде швидше, ніж така ж поїздка на метро, чи автобусі.

4.Велосипед – здорово

Об’єм легенів велогонщика значно більший в порівнянні з професійними спортсменами. Кровообіг дозволяє прокачувати по організму до 7 літрів кисню за хвилину, замість 4, як у звичайних людей.

5. Заможні англійці теж обирають велотранспорт

Заможні англійці користуються велосипедами в 2,5 рази більше, ніж бідні. Бідніша частина населення чомусь частіше обирає саме громадський транспорт та приватні авто, як не дивно.

6. Місто без автотранспорту

В німецькому Фрайбурзі є престижний житловий район, в якому заборонено користуватись автомобілем, але можна пересуватись за допомогою велосипеда, які тут користуються великою популярністю. На окраїні цього району є спеціальні гаражі, де люди залишають свої автівки і пересідають на двоколісний.

7. Японська велокультура

В Японії до дітей не використовують такі слова як «поганий» і «недобрий». Там на стоянках для велосипедів, які знаходяться біля школи, прикріплено таблички з зображеннями акуратно припаркованих велосипедів і напис: «Так паркують свої велосипеди хороші діти». А на іншій табличці зображено необережно припаркований транспорт з текстом: «Так хороші діти свої велосипеди не залишають».

/Files/images/2022-2023/176140842_123087189877637_4646146689198075791_n.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 49