Заклад працює в дистанційному режимі, харчування не забезпечене.
Здоров’я дітей неможливо забезпечити без раціонального харчування, яке є необхідною умовою їх гармонійного росту, фізичного і нервово-психічного розвитку, стійкістю до дії інфекцій та інших несприятливих чинників навколишнього середовища. Харчування в нашому ЗДО триразове, все готується безпосередньо у нас в дитячому закладі. Для правильної обробки продуктів і збереження в них необхідних дитині поживних речовин в закладі освіти створені всі необхідні умови: харчоблок закладу відповідає всім санітарним і гігієнічним вимогам зберігання та приготування. Наші кухарі, медична сестра і комірник своєчасно проходять гігієнічне навчання.
З 01.01.2020 року змінились реквізити сплати за утримання дітей (харчування) в закладі дошкільної освіти: УОА Індустріального району ХМР ЗКПО 02146328 ДКСУ М.КИВ>ВВ МФО 820172 р/рахунок UA718201720314271005201026558 |
Організація харчування дітей в закладі дошкільної освіти №463
На виконання ст. 20, 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» із змінами, з метою забезпечення безпеки харчової продукції, продуктів харчування та ефективного функціонування системи НАССР у закладі дошкільної освіти з 20.09.2019 року введено в дію постійно діючі процедури, засновані на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).
Харчування в закладі дошкільної освіти №463 здійснюється на підставі Закону України "Про дошкільну освіту” ст. 35, чинного Статуту закладу та наступної нормативної бази:
Вартість харчування дітей
у ЗДО з :
Шановні Батьки!
Відповідно до рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 24.11.2021 № 928 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м. Харкова у 2022 році" вартість харчування дітей у ЗДО складає:
Для вихованців від 2 до 3 років -
35,00 грн.(14,00 грн.- бюджетні кошти та 21,00 батьківська плата)
Для вихованців від 3 до 6 років -
40.00грн.(16,00 грн.- бюджетні кошти та 24,00 батьківська плата)
Рішення Харківської міської ради
На підставі Наказу Міністерства освіти і науки № 667 від 21.11.2002 р. пільгами на харчування користуються наступні категорії дітей:
-Діти з малозабезпечених сімей;
-Діти-сироти (під опікою);
-Діти з багатодітних сімей 50%;
-Діти інваліди;
-Діти учасників АТО;
-Діти, що мають статус ВПО.
Для оформлення пільги на харчування необхідно надати наступні документи:
Діти з малозабезпечених сімей:
- Довідка з Управління праці та соціального населення (оригінал) - 1 шт.(поновлюється 1 раз у півроку);
- Ксерокопія свідоцтва про народження дитини - 1 шт;
- Довідка про склад сім'ї;
- Довідка (Форма № 3) - 1 шт.
Діти-сироти (під опікою):
- Ксерокопія свідоцтва про народження дитини - 1 шт;
- Ксерокопія рішення суду про опікунство - 1 шт.;
- Довідка про склад сім'ї.
Діти з багатодітних сімей (троє і більше дітей віком до 18 років) (оплата за харчування 50 %):
-Ксерокопія свідоцтв про народження всіх дітей - по 1 шт;
- Ксерокопія посвідчення багатодітної сім`ї - 1 шт.;
- Довідка про склад сім'ї;
- Довідка (Форма № 3) - 1 шт.
Діти учасників АТО:
- Ксерокопію довідки про участь особи в АТО - 1 шт.;
- Ксерокопію посвідчення учасника АТО - 1 шт.;
- Ксерокопію свідоцтва про народження дитини - 1 шт.;
- Довідка про склад сім'ї.
Діти, що мають статус внутрішньо переміщеної особи:
- Заява батьків
- Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи
- Копія свідоцтва про народження дитини
Діти інваліди:
- Посвідчення про інвалідність - 1 шт;
- Ксерокопію довідки про інвалідність - 1 шт.;
- Ксерокопію свідоцтва про народження дитини - 1 шт.
- Довідка про склад сім'ї;
+ Заява про надання пільги в оплаті за харчування для всіх категорій.
Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в закладі дошкільної освіти. Перспективне меню для дітей в закладі дошкільної освіти №463 відповідає режиму роботи закладу та вікових груп. Графік видачі їжі затверджується завідувачем закладу.
Основними принципами організації харчування в закладі дошкільної освіти є:
* енергетична цінність раціонів відповідає енерговитратам дітей,
* збалансованість та максимальна різноманітність раціону,
* технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність,
* забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).
В ЗДО ведеться систематична і планомірна робота, зокрема:
- організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку);
- харчування здійснюється згідно з перспективним двотижневим меню (на осінній, зимовий, весняний, літній періоди);
- щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням перспективного двотижневого меню, картотеки страв складаємо меню-розклад окремо для всіх вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років, відповідно до затверджених норм харчування;
- кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування.
В ЗДО здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування.
Планово проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування міським управлінням Держпродспоживслужби м.Харкова.
Продукти харчування надходять до закладу дошкільної освіти разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.
Сестра медична старша ЗДО контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.
Завідувач, сестра медична старша, вихователі груп закладу дошкільної освіти проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах.
Маленькі помічники
Методичні рекомендації щодо організації харчування в ДНЗ
Рекомендації щодо організації харчування дитини | |
Добова потреба дітей в основних речовинах та енергії |