/Files/images/medichn_robtniki/organizaciya_harchuvannya.png

Заклад працює в дистанційному режимі, харчування не забезпечене.

Здоров’я дітей неможливо забезпечити без раціонального харчування, яке є необхідною умовою їх гармонійного росту, фізичного і нервово-психічного розвитку, стійкістю до дії інфекцій та інших несприятливих чинників навколишнього середовища. Харчування в нашому ЗДО триразове, все готується безпосередньо у нас в дитячому закладі. Для правильної обробки продуктів і збереження в них необхідних дитині поживних речовин в закладі освіти створені всі необхідні умови: харчоблок закладу відповідає всім санітарним і гігієнічним вимогам зберігання та приготування. Наші кухарі, медична сестра і комірник своєчасно проходять гігієнічне навчання.
/Files/images/kartinki/informaciya_dlya_batkiv.jpg З 01.01.2020 року
змінились реквізити сплати за
утримання дітей (харчування)
в закладі дошкільної освіти:

УОА Індустріального району ХМР
ЗКПО 02146328
ДКСУ М.КИВ>ВВ
МФО 820172
р/рахунок UA718201720314271005201026558

Організація харчування дітей в закладі дошкільної освіти №463

На виконання ст. 20, 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» із змінами, з метою забезпечення безпеки харчової продукції, продуктів харчування та ефективного функціонування системи НАССР у закладі дошкільної освіти з 20.09.2019 року введено в дію постійно діючі процедури, засновані на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).

Харчування в закладі дошкільної освіти №463 здійснюється на підставі Закону України "Про дошкільну освіту” ст. 35, чинного Статуту закладу та наступної нормативної бази:

1. "Інструкція щодо організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах" затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства освіти і науки України від 17.04.2006 року № 298/227

2."Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних, комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах" затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 року № 202

/Files/images/kartinki/oplata.png Вартість харчування дітей
у ЗДО з :

Шановні Батьки!

Відповідно до рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 24.11.2021 № 928 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м. Харкова у 2022 році" вартість харчування дітей у ЗДО складає:

Для вихованців від 2 до 3 років -
35,00 грн.(14,00 грн.- бюджетні кошти та 21,00 батьківська плата)

Для вихованців від 3 до 6 років -
40.00грн.(16,00 грн.- бюджетні кошти та 24,00 батьківська плата)

Рішення Харківської міської ради

/Files/images/1_veresnya/skrepochki.gif

На підставі Наказу Міністерства освіти і науки № 667 від 21.11.2002 р. пільгами на харчування користуються наступні категорії дітей:

-Діти з малозабезпечених сімей;

-Діти-сироти (під опікою);

-Діти з багатодітних сімей 50%;

-Діти інваліди;

-Діти учасників АТО;
-Діти, що мають статус ВПО.

/Files/images/1_veresnya/skrepochki.gif

Для оформлення пільги на харчування необхідно надати наступні документи:

Діти з малозабезпечених сімей:

- Довідка з Управління праці та соціального населення (оригінал) - 1 шт.(поновлюється 1 раз у півроку);

- Ксерокопія свідоцтва про народження дитини - 1 шт;

- Довідка про склад сім'ї;

- Довідка (Форма № 3) - 1 шт.

Діти-сироти (під опікою):

- Ксерокопія свідоцтва про народження дитини - 1 шт;

- Ксерокопія рішення суду про опікунство - 1 шт.;

- Довідка про склад сім'ї.

Діти з багатодітних сімей (троє і більше дітей віком до 18 років) (оплата за харчування 50 %):

-Ксерокопія свідоцтв про народження всіх дітей - по 1 шт;

- Ксерокопія посвідчення багатодітної сім`ї - 1 шт.;

- Довідка про склад сім'ї;

- Довідка (Форма № 3) - 1 шт.

Діти учасників АТО:

- Ксерокопію довідки про участь особи в АТО - 1 шт.;

- Ксерокопію посвідчення учасника АТО - 1 шт.;

- Ксерокопію свідоцтва про народження дитини - 1 шт.;

- Довідка про склад сім'ї.

Діти, що мають статус внутрішньо переміщеної особи:

- Заява батьків

- Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи

- Копія свідоцтва про народження дитини

Діти інваліди:

- Посвідчення про інвалідність - 1 шт;

- Ксерокопію довідки про інвалідність - 1 шт.;

- Ксерокопію свідоцтва про народження дитини - 1 шт.

- Довідка про склад сім'ї;

+ Заява про надання пільги в оплаті за харчування для всіх категорій.

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в закладі дошкільної освіти. Перспективне меню для дітей в закладі дошкільної освіти №463 відповідає режиму роботи закладу та вікових груп. Графік видачі їжі затверджується завідувачем закладу.

Основними принципами організації харчування в закладі дошкільної освіти є:

* енергетична цінність раціонів відповідає енерговитратам дітей,

* збалансованість та максимальна різноманітність раціону,

* технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність,

* забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

В ЗДО ведеться систематична і планомірна робота, зокрема:

- організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку);

- харчування здійснюється згідно з перспективним двотижневим меню (на осінній, зимовий, весняний, літній періоди);

- щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням перспективного двотижневого меню, картотеки страв складаємо меню-розклад окремо для всіх вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років, відповідно до затверджених норм харчування;

- кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування.

В ЗДО здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування.

Планово проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування міським управлінням Держпродспоживслужби м.Харкова.

Продукти харчування надходять до закладу дошкільної освіти разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.

Сестра медична старша ЗДО контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.

Завідувач, сестра медична старша, вихователі груп закладу дошкільної освіти проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах.

/Files/images/1_veresnya/skrepochki.gif

Маленькі помічники

/Files/images/harchuvannya/20160524_130044.jpg /Files/images/harchuvannya/20160524_144358.jpg
/Files/images/harchuvannya/20160524_145524.jpg /Files/images/harchuvannya/20160524_150113.jpg
/Files/images/harchuvannya/20160525_083033.jpg /Files/images/harchuvannya/20160525_083716.jpg
/Files/images/harchuvannya/20160525_084751.jpg

/Files/images/medichn_robtniki/23_17_1000x1000.png

/Files/images/medichn_robtniki/23_19_1000x1000.png

Методичні рекомендації щодо організації харчування в ДНЗ

Рекомендації щодо організації харчування дитини
Добова потреба дітей в основних речовинах та енергії
Кiлькiсть переглядiв: 1389